پيشرفت 50 درصدي عمليات مرمت خانه تاريخي بهجاني

به گزارش ميراث آريا (chtn) به نقل از روابط عمومي اين اداره کل با توجه به ارزش تاريخي فرهنگي خانه بهجاني به عنوان يکي از آثار تاريخي شاخص به جاي مانده از دوران قاجار مرمت بخش‌هايي از اين بناي ارزشمند در سال جاري در برنامه‌هاي اين اداره کل قرار گرفته است.

در طي اين پروژه مرمتي تعويض پوشش سقف ، لايه برداري لايه‌هاي فرسوده نماي آجري و بندکشي نما وتعميرات زيرزمين با اعتباري حدود 130 ميليون ريال انجام گرفته و ادامه کار مرمت بنا درطي يک ماه آينده صورت مي‌گيرد.

گفتني است خانه تاريخي بهجاني در بافت قديم شيراز، خيابان حضرتي، کوچه بهار ايران، سر عدلو واقع شده است .

اين خانه از خانه هاي بزرگ و با ارز ش دوره قاجاريه بوده است . بخش اصلي بنا در ضلع غربي مي باشد که شاه نشين بسيارزيبا و منحصر به فرد اين ضلع مهمترين قسمت بنا است.

دسترسي به ساختمان ضلع غربي و شاه نشين منحصر بفرد بنااز طريق پلکاني که در گوشه غربي خانه قرار دارد امکان پذير است.

بخش بيروني شاه نشين به صورت ارسي و با پنجرهاي گره چيني و شيشه‌هاي رنگي بوده است . در بالاي ارسي نيز شير سر قرار گرفته است. فضاي داخلي شاه نشين شامل سقف نقاشي شده ، ديوارهاي آيينه کاري و تزئينات گچبري است .

سقف شاه نشين با تيرهاي چوبي و تخته هاي منظم پوشيده شده وداراي نقاشي هاي زيبا و نفيسي است . در اين نقاشي ها گل و بوته ، طرحهاي اسليمي، تابلوهاي متعدد و تصاوير قصرهايي به سبک اروپايي نشان داده شده است .

هنر نقاشي روي سقف که اهل فن آن را مرجوک نامند در دوره قاجاريه در شهر شيراز کاملا رواج داشته و حتي در بيشتر خانه هاي معمولي و کوچک نيز بکار رفته است اين سبک نخستين بار بوسيله استادان شيرازي در ساختمان‌هاي مهم تهران متداول شده است . زيبايي خيره کننده اتاق شاه نشين بيشتر مربوط به ديوارهاي آيينه کاري و اتاق است که با تلفيقي از گچبري و نقاشي ، زيبايي آن را دو چندان کرده است .

با توجه به فرم معماري و همچنين نوع مصالح به کار رفته در احداث اين بنا و تزئينات موجود که شامل نقاشيها ، آيينه کاري و... است مي‌توان چنين استنباط کرد که نفوذ و تاثير گذاري فرهنگ و سبک‌هاي غربي از طريق کارگزاران و حکام قاجاريه به اين مرزبوم آورده شده است.

به گزارش روابط عمومي ميراث فرهنگي ،صنايع دستي وگردشگري فارس اين اداره کل با توجه به ارزش‌هاي تاريخي وهنري ابن اثر در سال 1376 اقدام به پيشنهاد آن براي ثبت در فهرست آثار ملي ايران کرد که پس از طي مراحل وتشريفات قانوني لازم به شماره24475 درفهرست آثار ملي به ثبت رسيده و تحت حفاظت وصيانت اين سازمان قرار گرفته است. /122

انتهای پیام/

کد خبر 1389102745